Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsze ciasto drożdżowe na suchych drożdżach ze śliwkami węgierkami
Kroki postępowania
Jajko i żółtka, cukier i sól wymieszać (hakiem w robocie lub rękami). Margarynę roztopić i wlać do niej zimne mleko - można od razu wlać do misy z jajkami - i dalej mieszać.
Wsypać mąkę, suche drożdże i ciasto wyrabiać z 10 minut. Po tym czasie misę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 1 godzinę.
My lubimy ciasto nie za wysokie dlatego te ilość rozdzielam na 2 foremki: tortownica 20 cm i keksówkę 22 cm. Formy wysmarować masłem i posypać bułka tartą.
Do blaszek dodać ciasto w odpowiedniej ilości do foremek, poukładać gęsto śliwki i posypać je cukrem.
Ciasto piec w 180 stopniach około 40 minut. Z blaszek wyjąć dopiero jak wystygną.