Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowo-kakaowa oraz z wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
masło 200 g
sok z cytryny 1 szt
skórka z cytryny 1 szt
cukier 1 szkl
cukier puder
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyzka
wiórki kokosowe 1 łyżka
płatki migdałowe 1 łyżka
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowo-kakaowa oraz z wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi

Kroki postępowania

1
Cytrynę umyć,sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Krok 1 - Babka cytrynowo-kakaowa oraz z wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi foto
2
Masło roztopić w garnuszku, odstawić z ognia i dodać sok i skórkę z cytryny, zamieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2 - Babka cytrynowo-kakaowa oraz z wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi foto
3
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym przez ok 10 min.
Krok 3 - Babka cytrynowo-kakaowa oraz z wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi foto
4
Przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia dodawać stopniowo do masy jajecznej, wszystko miksować przez chwilę mikserem, następnie mieszamy łyżką i znów mikserem na gładką masę.
Krok 4 - Babka cytrynowo-kakaowa oraz z wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi foto
5
Do ciasta dodajemy roztopione masło z sokiem i skórka z cytryny, oraz wiórki kokosowe i płatki migdałowe, miksujemy do połączenia się składników.
Krok 5 - Babka cytrynowo-kakaowa oraz z wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi foto
6
Cześć ciasta przelewamy do formy wyłożonej papierem, a drugą mieszamy z kakaem. Do jasnego ciasta dodajemy ciemne, można delikatnie zamieszać nożem.
Krok 6 - Babka cytrynowo-kakaowa oraz z wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi foto
7
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka przez 45 min. Po upieczeniu wyjąc ciasto na kratkę aby odparowało. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego:))
Krok 7 - Babka cytrynowo-kakaowa oraz z wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 25.08.2014 07:11
Tak jest błąd już go poprawiłam, poprosiłam DS o zmianę w nazwie. Dziękuję:)
Smaczna_B 24.08.2014 17:49
Fajne ciasto ale mam zastrzerzenia do kakaem , powinno być kakao.
ice cubes 24.08.2014 14:25
dobry deser
Jodaj 24.08.2014 13:30
delikatna i bardzo fajna babeczka :)
Kejti 24.08.2014 12:24
Smaczny deser :-)
gosia561 24.08.2014 11:31
naprawdę smaczne to jest

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak