Przepis i sposób przygotowania na: Owocowe tartaletki
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i energicznie zarabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe wałkujemy i wyklejamy nim przygotowane foremki.
Wylepione tartaletki pieczemy około 15 minut w 180°C.
Foremki smarujemy wcześniej rozpuszczoną margaryną.
KREM:
Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń.
Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy ją do wcześniej upieczonych i przestygniętych tartaletek.
DODATKOWO:
Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki przegotowanej wody. Studzimy.
Odsączone (ananasy i brzoskwinie) orasz umyte (winogrono i truskawki) owoce kroimy na mniejsze części. Układamy na wyciśniętej masie.
Całość delikatnie smarujemy tężejącą galaretką. Najlepiej za pomocą pędzelka. Owoce nabiera wówczas połysku.
Tartaletki odstawiamy do zastygnięcia.
Gotowe.