Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na kremówce
Kroki postępowania
SPÓD CIASTA: Wszystkie składniki na spód sernika wymieszać i wyłożyć na formę z papierem do pieczenia. Jeśli twój piekarnik nie wypieka spodu ciast to najpierw podpiec spód, a później wylać masę serową i piec 10 minut krócej.
BIAŁKA I ŻÓŁTKA: Białka ubić na sztywną pianę z 0,5 szklanki cukru.
Osobno utrzeć żółtka z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Do miski włożyć kogel-mogel z żółtek, dodać ser, budyń, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
KREMÓWKA I MASA. Ubić kremówkę, ale nie na sztywno. Tak aby ją dobrze spienić.
Dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
PIECZENIE. Masę serową przełożyć na nasz spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 70 minut. Jeśli ciasto zacznie się z góry za mocno przypiekać to wstawić wyżej blaszkę z piekarnika i piec dalej.
Po upieczeniu wystudzić i polukrować.