Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z bakłażana
Kroki postępowania
-Oprószyć grubą solą pozostawić na 20-30 min.
-Rozgrzać patelnię do grillowania.
-Plastry bakłażana wytrzeć ręcznikiem-papierowym i grillować z obu stron /na-plastrach powinny być widoczne brązowe prążki.
-Wlać sos pomidorowy, doprawić do smaku solą / pieprzem/ , dodać szczyptę oregano, bazylię. Podgotować do lekkiego zgęstnienia.
-Foremkę do zapiekania posmarować oliwą i obsypać bułką tartą.
-Na spod nałożyć kilka łyżek sosu , a następnie warstwę bakłażana.
-Polać sosem pomidorowym, nałożyć warstwę szynki,
-Ponownie nałożyć bakłażany, sos, szynkę, parmezan i mozzarellę.
-Powtarzać czynności do wykończenia składników.
-Ostatnią warstwę powinien stanowić sos i ser.
-Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C