Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gruszki w syropie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składnik główny

gruszki 3 kg

syrop

woda 1,5 litra
cukier 1 kg
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: gruszki w syropie

1. Wodę zagotowałam z cukrem i kwaskiem cytrynowym.
2. Gruszki umyłam , obrałam, wykroiłam gniazda nasienne, ciasno ułożyłam w słoikach. Na każdy słoik dałam 2 goździki.
3. Zalałam wcześniej przygotowanym syropem. Brzegi słoików dobrze wytarłam, zakręciłam.
4. Pasteryzowałam 25 minut.
5. Studziłam ustawione do góry dnem.
Do syropu można dodać także płaską łyżeczkę cynamonu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak