Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 3 szkl
mleko 3/4 szkl
drożdże 50 g
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier 3/4 szkl
margaryna 1/4 kostki

Nadzienie:

margaryna 4 łyżki
cukier puder 1/2 szkl
żółtko jajek 1 szt
twaróg 400 g
cukier waniliowy
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki

Kroki postępowania

1
Drożdże 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki rozpuścić w letnim mleku i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać żółtko i jajko i wymieszać.
Krok 1 - Drożdżówki foto
2
Mąkę wymieszać z cukrem dodać drożdże , roztopioną margarynę wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Drożdżówki foto
3
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkiem pod koniec dodać twaróg i utrzeć dobrze. Rodzynki przelać gorącą wodą , odcedzić , ostudzić i dodać do sera.
Krok 3 - Drożdżówki foto
4
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt.
Krok 4 - Drożdżówki foto
5
Twaróg rozsmarować na całej powierzchni ciasta .
Krok 5 - Drożdżówki foto
6
Oba końce ciasta złożyć do środka
Krok 6 - Drożdżówki foto
7
Następnie ciasto pokroić na prostokąty.
Krok 7 - Drożdżówki foto
8
Każdy prostokąt przekręcić ułożyć na blasze i posmarować białkiem. Piec w temp 180stopni przez około 25 minut.
Krok 8 - Drożdżówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak