Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładane ciasto dyniowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

jajko 3 sztuki
cukier 3/4 szklanki
margaryna 200 gram
miąższ z dyni 1 szklanka
płatki migdałowe 1/5 szklanki
wiórki kokosowe 1/5 szklanki
brzoskwinie w puszce 3 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka pszenna 1,5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka

krem

serek homogenizowany waniliowy
masło 1/5 kostki
cukier puder 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładane ciasto dyniowe

Kroki postępowania

1
Margarynę topię, a następnie studzę.
Krok 1 - Przekładane ciasto dyniowe  foto
2
Jajka ubijam z cukrem przy pomocy miksera. Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cukrem waniliowym i dodaję do masy. Na koniec dodaję margarynę. Całość dokładnie ucieram.
Krok 2 - Przekładane ciasto dyniowe  foto
3
Następnie dodaję rozdrobnioną w rozdrabniaczu dynię a następnie wiórki kokosowe, płatki migdałów oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie i delikatnie mieszam całość za pomocą łyżki.
Krok 3 - Przekładane ciasto dyniowe  foto
4
Formę smaruję masłem i obsypuję wiórkami kokosowymi. Masę przelewam do formy i piekę w temperaturze 170C przez 60 minut.
Krok 4 - Przekładane ciasto dyniowe  foto
5
Przestudzone ciasto przekrajam wzdłuż i smaruję masą przygotowaną z serka, masła i cukru pudru. Następnie przykrywam drugą warstwą.
Krok 5 - Przekładane ciasto dyniowe  foto
6
Przygotowane ciasto wstawiam do lodówki na 1 godzinę celem schłodzenia po czym kroję na kawałki.
Krok 6 - Przekładane ciasto dyniowe  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 13.09.2014 12:37
fajne i ciekawe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak