Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucho drożdżowe rurki z bitą śmietaną

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

drożdże 30 g
margaryna 1 szt
cukier 5 łyżek
mąka 450 g
żółtko jajek 3 szt
śmietana 18 proc 3 łyżki

MASA

śmietana kremówka 800 ml
cukier puder 1/2 szkl
amaretto 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Krucho drożdżowe rurki z bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Drożdże dajemy do małego naczynia ,dodajemy łyżkę cukru, łyżkę śmietany i mieszamy,aż się ładnie połączy.

Do dużej miski dajemy pozostałe składniki,bez mąki, zarabiamy dłonią, następnie dodajemy zaczyn drożdżowy i mąkę, wyrabiamy ciasto, ilość mąki zależy od wielkości jaj, śmietany, więc czasem wchodzi więcej.Ciasto ma dać się ładnie wałkować, na oprószonej desce.
Krok 1 - Krucho drożdżowe rurki z bitą śmietaną  foto
2
Ciasto wałkujemy na grubość, ok 5mm i radełkiem kroimy długie paski, zależy od wielkości foremek i tego jak duże rurki chcemy uzyskać.
Krok 2 - Krucho drożdżowe rurki z bitą śmietaną  foto
3
Każdy paseczek nawijamy na foremkę, tak by boki na siebie zachodziły ok 5mm,po upieczeniu ładnie zejdą nam z formy i się nie będą rozwarstwiać, końce lekko docisnąć by się zlepiły.
Krok 3 - Krucho drożdżowe rurki z bitą śmietaną  foto
4
Gotowe układamy w brytfance, pieczemy w 180st przez 20-25 min, do zrumienienia, bez termoobiegu.
Krok 4 - Krucho drożdżowe rurki z bitą śmietaną  foto
5
Każdą upieczoną porcję od razu ściągamy z foremki, przez delikatne obracanie, idzie to łatwo nie ma co się obawiać.Zostawiamy do wystygnięcia.
Krok 5 - Krucho drożdżowe rurki z bitą śmietaną  foto
6
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec dodajemy likier i miksujemy do połączenia tylko, masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
Krok 6 - Krucho drożdżowe rurki z bitą śmietaną  foto
7
Rurki napełniamy kremem z dwóch stron, tak jest wygodniej i estetyczniej, chłodzimy przez 4h po czym podajemy osypane cukrem pudrem.
Mi wyszło 33szt kremu starczyło idealnie , moje foremki miały 12cm długości i 3 cm średnice w tym szerszym miejscu.
Krok 7 - Krucho drożdżowe rurki z bitą śmietaną  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 18.09.2014 21:19
domowe najlepsze
Renataj 04.09.2014 12:30
Uwielbiam rurki z każdym nadzieniem:)
VioletoweKucharzenie 04.09.2014 08:42
uwielbiam rurki pod każdą postacią.
Malinka 03.09.2014 21:02
Takie rurki to dopiero bym skonsumowała, pycha!
luna76 03.09.2014 20:50
super!!!!!
V_kuchareczka 03.09.2014 20:42
wspaniale wyglądają
Aannkaa82 03.09.2014 20:24
Uwielbiam rurki z bitą smietana , ale z takiego ciasta jeszcze nie robiłam. KOniecznie muszę wypróbowac :).
karolina1869 03.09.2014 20:22
uwielbiam rurki z kremem
pajbek 03.09.2014 19:59
Wyglądają bardzo kusząco :-)
noninka77 03.09.2014 19:57
Pięknie wyglądają:-)
Bernadeta1 03.09.2014 19:43
wyszły rewelacyjnie a jakie smaczne, super
Maria 70 03.09.2014 19:22
Lubię takie rurki.
Katarzyna59 03.09.2014 18:51
wyglądają obłędnie
Marta Ryżek-Kalkowska 03.09.2014 18:33
uwielbiam każde rurki :)
Grazyna0211 03.09.2014 18:32
do kawy w sam raz
Anna133 03.09.2014 18:27
proste a jakie smaczne ;)
ice cubes 03.09.2014 18:23
kuszący deser
Sylwia26 03.09.2014 18:16
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak