Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane bezglutenowe z serem feta

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
ser feta 200 g
jajko 1
mąka ziemniaczana 2-4 łyżki
sól
masło klarowane kilka łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat kilka łyżek

Porada

Ser Feta można zastąpić innym białym serem dojrzewającym w solance, tzw. bałkańskim. * Ser powinien mieć zwartą konsystencję, jak dobrze odciśnięty twaróg. Nie powinien być miękki i mazisty, jak Feta z kartonika. * Kluski można podsmażyć na maśle.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane bezglutenowe z serem feta

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości BEZ dodatku soli, dokładnie odparować i przecisnąć przez praskę - pozostawić do ostygnięcia. Dodać jajko.
Krok 1 - Kluski ziemniaczane bezglutenowe z serem feta foto
2
Ser Feta odsączyć z solanki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub zmielić.
Krok 2 - Kluski ziemniaczane bezglutenowe z serem feta foto
3
Masę połączyć krótko zagniatając, a następnie dosypać tyle mąki ziemniaczanej, aby powstało zwarte ciasto o lekko kruszącej konsystencji.
Krok 3 - Kluski ziemniaczane bezglutenowe z serem feta foto
4
Z wyrobionej masy otoczyć kluseczki (okrągłe lub podłużne) wielkości piłeczek pingpongowych. U mnie wyszło 45 szt.
Krok 4 - Kluski ziemniaczane bezglutenowe z serem feta foto
5
Kluseczki wkładać porcjami na lekko osolony wrzątek, a po 2-3 minutach zmniejszyć płomień i gotować ok.10 minut. Czas gotowania zależy od wielkości oraz ilości mąki.
Krok 5 - Kluski ziemniaczane bezglutenowe z serem feta foto
6
Kluseczki odcedzić i przełożyć do miseczki z zimną wodą w celu zahartowania - jeśli będą podawane natychmiast po przygotowaniu, wówczas nie jest to konieczne - hartowanie przerywa proces gotowania i powoduje, że kluseczki nie zlepiają się za bardzo w trakcie leżenia w lodówce.
Krok 6 - Kluski ziemniaczane bezglutenowe z serem feta foto
7
Kluseczki podawać z bułką tartą zrumienioną na klarowanym maśle.
Krok 7 - Kluski ziemniaczane bezglutenowe z serem feta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 03.08.2015 14:13
Na pewno przepyszne
Milka100 05.02.2015 07:49
Super apetyczne kluski dla bezglutenków:)
Klausia 26.12.2014 22:49
ciekawe danie :)
Maridka19 20.12.2014 09:57
pysznie to wygląda :)
Motorek 30.09.2014 08:47
super kluseczki
Wafelek2601 09.09.2014 06:46
uwielbiam takie kluseczki
ONY_za_kare 08.09.2014 14:57
ciekawe kluseczki
Alex_M 06.09.2014 14:01
świetne kluski :):)
Habibi 06.09.2014 13:45
Kluseczki są naprawdę puszyste (jeśli nie przesadzimy z mąką) i nieco przypominają typowe kopytka z białym serem. Można mąkę ziemniaczaną zastąpić np. skrobią kukurydzianą (maizeną) która ma to samo działanie. Kluchy zostały stworzone właśnie dla osoby na diecie bezglutenowej :)
Futka 05.09.2014 13:12
Wspaniałe i w dodatku bezglutenowe :) Przepis zabieram ze sobą :D
mysza75 05.09.2014 10:38
jakie fajne i propozycja dla tych co na diecie
kasiaw 04.09.2014 20:08
fajny przepis i super że bezglutenowy
cukiereczek 04.09.2014 17:51
zapowiada się smacznie
Czyki 04.09.2014 15:16
Na taką kluseczkę chętnie bym się skusiła :):)
Stenka 04.09.2014 13:50
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak