Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w marchewce z hiszpańskim estragonem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka
marchew 6-7 sztuk
cebula czosnkowa 1 sztuka
natka pietruszki 1 mały pęczek
estragon 2,5 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
bulion drobiowy 250 ml
przecier pomidorowy 5-6 łyżek
sól i pieprz
olej do smażenia
kasza jęczmienna
sos sojowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w marchewce z hiszpańskim estragonem

1. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, które obsypujemy solą, pieprzem i estragonem (około 0,5 łyżeczki).

Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę i siekamy natkę pietruszki.

2. Na oleju szklimy pokrojoną cebulkę, a następnie dodajemy startą marchewkę i smażymy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pietruszkę, 2 łyżeczki estragonu, zalewamy wszystko bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.

W tym czasie na drugiej patelni smażymy kawałki kurczaka na delikatnie złoty kolor

3. Gdy minie 10 minut, marchewka się poddusi, a bulion odparuje, dodajemy podsmażonego kurczaka, przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko mieszamy i dusimy jeszcze około 5 minut. Na koniec całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podajemy z kaszą jęczmienną z dodatkiem sosu sojowego.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 18.09.2014 07:03
świetny pomysł na kurczaka
Czyki 17.09.2014 13:22
Bardzo smaczne danie :)
Barbara13 17.09.2014 11:53
ciekawa propozycja :)
marcia7 17.09.2014 11:51
ciekawe smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak