Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasteryzowane w zalewie solnej kurki...

5.0
(31)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kurki 5 kg
woda - ile potrzeba
sól 2 czubate łyżeczki na litr wody

Przepis i sposób przygotowania na: pasteryzowane w zalewie solnej kurki...

kurki oczyścić i zagotować w garnku, gotować z 15 minut na średnim ogniu, potem je wylać na durszlak i spłukać zimną wodą, zostawić do obcieknięcia wody

do wyparzonych słoików nakładać grzyby

zagotować odpowiednią ilość wody - na 1 litr 2 czubate łyżeczki soli kamiennej, gorącą zalać grzyby, zakręcić słoiki mocno, do garnka na dno rozłożyć ściereczkę, ustawić słoiki na denkach i pasteryzować z 40 minut

wystudzone słoiki schować w ciemnym i chłodnym miejscu

grzyby po otwarciu słoika na durszlaku przelać zimną wodą lub je w nowej wodzie zagotować i mamy pyszne kurki np. do jajecznicy, sosu, zapiekanek, zupy...............SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 21.09.2014 14:28
Ale szczęściara ,gdzie ten las!
pajbek 21.09.2014 10:08
Super :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak