Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wege gołąbki - z ryżem, pieczarkami, ciecierzycą i soczewicą

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska
ryż 150 gram
soczewica 150 gram
ciecierzyca 2 garście
pieczarki 100 gram
cebula 1 sztuka
sól
pieprz

Porada

Podajemy z sosem pomidorowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Wege gołąbki - z ryżem, pieczarkami, ciecierzycą i soczewicą

Z kapusty wykrajamy głąb, wrzucamy ją na wrzątek i gotując stopniowo zdejmujemy z niej liście. Przez środek każdego liścia idzie taka gruba wystająca żyła. Ostrym nożem ścinamy tę żyłę, żeby liście były możliwie płaskie.
Gotujemy ciecierzycę, soczewicę i ryż. Ciecierzyca wymaga dłuższego gotowania więc ją gotujemy osobno. Soczewicę i ryż możemy gotować razem. Cebulę siekamy w kosteczkę i szklimy na oleju. Dorzucamy do niej pokrojone w półplasteki pieczarki i dusimy kilka chwil. Po wystudzeniu mieszamy wszystkie składniki, dodajemy pieprz i sól. Jeśli masa wyda nam się zbyt sucha możemy dodać odrobinę oliwy. Nakładamy farsz na liście kapusty i zawijamy gołąbki. Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty i ciasno układamy gołąbki. Podlewamy je wodą lub rozrzedzonym przecierem pomidorowym.
Pieczemy przez godzinę w 160 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 18.09.2014 16:12
super wersja :)
w mojej kuchni 14.09.2014 14:29
na takie jedzonko to chętnie się piszę..
AnnieB 14.09.2014 11:38
Bardzo fajne :)
Konczi 14.09.2014 08:54
rewelacyjne ! Poproszę jednego :)
Czyki 14.09.2014 08:33
Bardzo mi się podoba Twoje danie :)
IKrakowianka 13.09.2014 23:19
super przepis
Pietruszka 13.09.2014 22:27
wyglądają przepysznie
Jusiaa 13.09.2014 22:24
Bogate te gołąbki- podobają mi się :)
IZABELA29 13.09.2014 21:55
cudownie pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak