Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczne pierogi z cukinią, kaszą gryczana i twarogiem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na około 60 sztuk. CIASTO

mąka pszenna 3 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
woda chłodna 1 szklanka
pasta ajvar łagodny 1 łyżeczka

FARSZ

twaróg 280 g
cukinia 300 g - obranej i wydrążonej
kasza gryczana 150 g
cebula 150 g
sól 1 łyżeczka płaska
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczne pierogi z cukinią, kaszą gryczana i twarogiem

FARSZ: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy na sicie, pzrekładamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Cukinię również kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, około 6-8 minut (wystarczy do momentu aż cukinii zmięknie). Przekładamy do kaszy. Twraróg kroimy w kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię (tą po smażeniu cukini) i przesmażamy chwilkę tak by od twarogu oddzielić nadmiar serwatki, przekładamy do kaszy (bez serwatki). Farsz przyprawiamy i mieszamy.
CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 10 minut. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi (najlepiej każdy krążek delikatnie rozciągnąć palcami przed nałożeniem farszu-wtedy lepiej będzie je napełniać). Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane np. roztopionym masełkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak