Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Halászlé - węgierska zupa rybna

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z karpia 1 duży
filet z dorsza 500 g
ziemniaki kilka średnich
marchewka 1 duża
seler korzeniowy 1 mały
seler naciowy 2 łodygi
papryka żółta 1-2 szt.
groszek mrożony 1/2 szkl.
por (biała część)
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 ziarna
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat wędzona do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna
Liść lubczyku suszony Prymat
natka pietruszki 1-2 łyżki
koperek 1-2 łyżki
koncentrat pomidorowy 100 ml
pasta chili do smaku
Smalec wieprzowy 1 łyżeczka

Porada

Najlepsze do tej zupy są ryby słodkowodne o niezbyt chudym mięsie, które po ugotowaniu nie rozpadną się na suche wióry. * Można zamiast koncentratu pomidorowego wykorzystać zarówno podduszone świeże pomidory, jak i przecier czy sok pomidorowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Halászlé - węgierska zupa rybna

Kroki postępowania

1
Zamrożony filet z dorsza (ja użyłam kostki z filetów) włożyć do zimnej wody ogrzewać na niewielkim płomieniu, aż woda zawrze, dodać mrożony groszek. Gotować 20 minut.
Krok 1 - Halászlé - węgierska zupa rybna foto
2
Dołożyć pokrojone dowolnie warzywa (bez papryki) oraz przyprawy - gotować ok. 15 minut.
Dodać filet z karpia pokrojony w sporą kostkę i gotować na małym płomieniu kolejne 20 minut.
Krok 2 - Halászlé - węgierska zupa rybna foto
3
Dosypać mieloną słodką paprykę oraz dla zapachu trochę mielonej papryki wędzonej.
Krok 3 - Halászlé - węgierska zupa rybna foto
4
Na koniec dołożyć białą paprykę pokrojoną w niewielkie paseczki i gotować kilka minut, aż zmięknie.
Krok 4 - Halászlé - węgierska zupa rybna foto
5
Kiedy wszystkie warzywa są miękkie wówczas dodać łyżkę dobrego domowego smalcu (może być ze skwarkami), koncentrat pomidorowy oraz nieco ostrej pasty paprykowej dla zaostrzenia smaku.
Krok 5 - Halászlé - węgierska zupa rybna foto
6
Zupę można doprawić wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz podać z łyżką kwaśnej gęstej śmietany.
Krok 6 - Halászlé - węgierska zupa rybna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emsi 23.07.2022 11:47
Zypa jest przepyszna jednak nie pasuje mi tutaj groszek oraz przyprawa Kucharek, w której jest zbyt duzo chemii. Zwykła sól oraz lubczyk działają podobnie. Pozdrawiam.
Margo1 29.09.2014 12:21
Mi by nie przeszkadzał, bardzo lubię smak takiej zupy
Habibi 28.09.2014 13:45
Jeśli nie przeszkadza komuś lekko rybny posmak w zupie, to może śmiało gotować. Ja robię ją w wielu wersjach - czasami jak lekki bulion z włoszczyzną, innym razem jako zupę wielowarzywną, albo właśnie jako coś podobnego do zupy gulaszowej :) Ja wychodzę z założenia, że warto choć raz ugotować coś nam nieznanego (w mniejszej ilości), by móc samemu ocenić :) Każdy z nas gotował jakąś kiedyś potrawę po raz pierwszy!
Ewelina1991 27.09.2014 10:55
jak dla mnie pyszna zupka ;)
Helena63 27.09.2014 10:22
ciekawa jestem smaku bo zupy rybnej jeszcze nie jadłam
Lidzia 27.09.2014 06:22
Taką lubię.
Christopher 26.09.2014 21:06
Wyborna zupa.
Stenka 26.09.2014 21:03
smaczna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak