Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Awaryjny chleb na zakwasie

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 200 gram
mąka pszenna typ 1850 100 gram
mąka żytnia 150 gram
zakwas żytni 150 gram
woda 300 gram
miód lipowy 1/2 łyżeczka
sól 1,5 łyżeczka
drożdże świeże 6 gram

Porada

*mąka żytnia typ 720

Przepis i sposób przygotowania na: Awaryjny chleb na zakwasie

Z drożdży, miodu, odrobiny wody i mąki zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn będzie wyrośnięty połączyć go z mąkami, zakwasem i wodą wymieszaną z solą. Ciasto najlepiej jest wyrabiać mikserem, bo jest dość klejące. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W czasie wyrastania należy ciasto dwukrotnie odgazować.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki o wymiarach 11x30 cm. Odstawić do ponownego wyrastania.

Następnie wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić pół szklanki kostek lodu i piec 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 200°C, wypuścić parę z piekarnika i piec 30-35 minut.

Chleb wyłożyć na kratkę kuchenną i zostawić do wystygnięcia.

*inspiracją do upieczenia tego chleba był przepis Alex M z tym, że ja część mąki białej zastąpiłam razową i dla lepszego smaku dodałam miodu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 28.09.2014 14:30
To ja się cieszę, że podsunęłaś mi taki fajny przepis, a przeróbka była wynikiem braków zaopatrzeniowych, zwyczajnie miałam końcówki mąki i musiałam eksperymentować.
Alex_M 28.09.2014 11:43
cieszę się, że skorzystałaś z przepisu:) fajnie przerobiłaś!
anemon 28.09.2014 09:23
Bardzo Wam dziękuję.
ben-ka 28.09.2014 08:24
Apetyczny chlebek u Ciebie jak zawsze.
cukiereczek 28.09.2014 07:31
domowy,pachnący wspaniały
norweska20 28.09.2014 00:44
mniam taki chlebek
irenka 27.09.2014 21:51
pyszny chlebek
anemon 27.09.2014 20:42
Dziękuję i polecam, chleb jest prosty do zrobienia.
Iwusia 27.09.2014 20:20
fantastyczny chlebuś :)
IlonaAlbertos 27.09.2014 20:15
Myślę, że zasmakowałby mi taki chlebek.
jola91 27.09.2014 19:17
Pyszny domowy chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak