Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Morszczuk zmażony w zalewie octowej

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ryba

filet z morszczuka 500 g
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 szkl
mąka 1 szkl
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 opakowanie
olej do smażenia 200 ml

ZALEWA:

woda 2 szkl
ocet winny 1 szkl
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 szt
cebula 1 szt
Kolendra cała Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Morszczuk zmażony w zalewie octowej

Kroki postępowania

1
Filety kroimy na pół, przyprawiamy przyprawą do ryb.
Krok 1 - Morszczuk zmażony w zalewie octowej  foto
2
Rybę panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
Krok 2 - Morszczuk zmażony w zalewie octowej  foto
3
Rybę pieczemy na rozgrzanym oleju do zrumienienia się
Krok 3 - Morszczuk zmażony w zalewie octowej  foto
4
Upieczoną ja układałam w dwóch litrowych słoikach gdyż nie robiłam na już tylko tydzień wcześniej przed imprezą , jest to dobry sposób na przechowanie i przygotowanie wcześniej, układamy tak do 3/4 słoika .
Krok 4 - Morszczuk zmażony w zalewie octowej  foto
5
Do garnka wlewamy wodę ,ocet i poszatkowaną cebulę, dodajemy przyprawy i od zagotowania się , gotujemy 5 min .
Krok 5 - Morszczuk zmażony w zalewie octowej  foto
6
Rybę w słoikach zalewamy letnią zalewą i zakręcamy , możemy przechowywać ok 2-3 tyg w lodówce i wyciągnąć kiedy nam przyjdzie ochota.

Ryba jest dobra po co najmniej 24h najlepiej po 2-3 dniach
Krok 6 - Morszczuk zmażony w zalewie octowej  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 29.09.2014 12:08
pyszna rybka
Konczi 28.09.2014 16:25
Uwielbiam taką rybkę, moja babcia robiła bardzo podobną :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak