Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cieciorka pieczona z miodem i cynamonem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciecierzyca 100 g (suche ziarno)
olej rzepakowy 2 łyżki
miód 1 łyżka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
cukier brązowy 1 łyżka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: cieciorka pieczona z miodem i cynamonem

Ciecierzycę moczyć 12 godzin, następnie ugotować na miękko (45 min.) i wystudzić. Odcedzić i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
W misce wymieszać olej, cukier, miód, cynamon i sól. Wymieszać.
Do miski wrzucić cieciorkę i obtoczyć ziarno w miksturze.
Cieciorkę rozłożyć na papierze do pieczenia razem z mieszanką i równomiernie rozłożyć.
Piec około 45 minut w 160 stopniach, w międzyczasie zamieszać 2 razy. Pod wpływem ciepła cynamon zacznie żelować, wtedy lepiej przywiera do ziarenek.
Gotowe, smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kluska_87 02.10.2014 10:14
Fajnie wygląda
cris04 29.09.2014 21:36
muszę spróbować z miodem............/prażyłam bez..../
Christopher 29.09.2014 19:46
Ciekawi mnie smak, bo wygląda jak orzech laskowy. Muszę zrobić.
2milutka 29.09.2014 18:35
ciekawe i pomysłowe:)
kasienka23 29.09.2014 17:40
fajny pomysł!
Stenka 29.09.2014 15:39
ciekawa jestem smaku
Renata9 29.09.2014 15:36
bardzo intrygujący przepis, warty wypróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak