Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pilaw z grzybami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 1/2 kg
ryż 200 g
marchewka 2 sztuki
pomidor 2 sztuka
cebula 1 sztuka
masło 3 łyżki
oliwa 2 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Pilaw z grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby oczyścić z piasku i igliwia,opłukać pod bieżącą wodą,pokroić na mniejsze części, wrzucić do woka lub głębokiej patelni,odparować na kuchence,mieszając od czasu do czasu,
Krok 1 - Pilaw z grzybami foto
2
dodać dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy oraz posiekaną drobniutko cebulkę udusić do miękkości.
Krok 2 - Pilaw z grzybami foto
3
Na drugiej patelni rozpuścić resztę masła,dodać startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę,poddusić 2-3 minuty,dodać pokrojone w kostkę pomidory,wymieszać dusić całość 2-3 minuty.
Krok 3 - Pilaw z grzybami foto
4
Ryż ugotować w osolonym wrzątku na sypko,wymieszać z grzybami oraz marchewką i pomidorami.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym,wymieszać.
Krok 4 - Pilaw z grzybami foto
5
Naczynie żaroodporne natłuścić masłem wysypać bułką tartą wyłożyć pilaw,wygładzić łyżką,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c na 10 minut,aby danie nabrało aromatu. Podawać na stół w naczyniu posypać natką pietruszki,rozłożyć porcje na talerze,jeść gorące. Pycha!
Krok 5 - Pilaw z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 02.10.2014 22:57
smakowita propozycja
Katarzyna59 30.09.2014 18:33
bardzo apetycznie wygląda
Renata9 30.09.2014 18:00
ale smaczne jedzonko zrobiłaś, mniam :-)
2milutka 30.09.2014 16:46
Dziękuje bardzo!
Gracer 30.09.2014 16:45
Pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak