Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta wieprzowo-drobiowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka wieprzowa 4 szt.
nóżki wieprzowe 4 szt.
łopatka bez kości 1,5 kg
ćwiartki z kurczaka 4 szt.
nóżki z kurczaka 1 kg
marchewka 5 szt.
pietruszka 3 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 8 kulek
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
sól i pieprz
czosnek 1,5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta wieprzowo-drobiowa

Kroki postępowania

1
Oczyszczone, umyte mięso wrzucamy do zimnej wody (woda powinna wystawać lekko ponad mięso). Gdy sie zagotuje szumujemy i wrzucamy reszte składników. Gotujemy 5 godzin na małym ogniu.
Krok 1 - Galareta wieprzowo-drobiowa foto
2
Jak mięso będzie gotowe, wyciągnąć je, wystudzić. Oddzielić mięso od skóry i kości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, a tłuszcz ze skórami mielimy przez maszynkę do mięsa. Wywar przelewamy przez sito i zostawiamy tylko marchewke i pietruszke które kroimy w plasterki. Doprawiamy do smaku(w razie potrzeby dodać żelatyne)
Krok 2 - Galareta wieprzowo-drobiowa foto
3
Do słoika wrzucamy marchewke,pietruszkę,mięso i zalewamy rosołem. Zakręcamy mocno i pasteryzujemy ok.30 minut. Przechowujemy w lodówce.
Krok 3 - Galareta wieprzowo-drobiowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 10.10.2014 16:13
Do pracy najlepsze :) A ze słoika az tak ciężko sie nie wyciąga :) zawsze mozna słoik włozyc do gorącej wody i wylać galarete do innego naczynia i poczekać aż stężeje :)
CAROLL1989 30.09.2014 19:54
ze słoika chyba ciężko wyciągnąć
Zdzisław 30.09.2014 18:56
coś dla mnie, wsłoiku można wziąć do pracy do pieczywa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak