Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki schabowe z pieczarkami i żółtym serem

5.0
(67)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Roladki ze schabu nadziane pieczarkami i serem, to ciekawy sposób podania ulubionego mięsa z wykorzystaniem zalegających w lodówce składników. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

schab bez kości 1 kilogram
pieczarki 1/2 kilograma
cebula 1 sztuka
ser żółty 5 plastrów
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
mąka pół szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe z pieczarkami i żółtym serem

Roladki ze schabu z dodatkiem nadzienia z pieczarek i żółtego sera to danie, które łączy w sobie delikatne mięso wieprzowe i aromatyczny środek. Połączenie pieczarek i żółtego sera jako mięsnego nadzienia jest bardzo popularne i często wykorzystuje się je do nadziania filetów drobiowych. Ciekawym połączeniem do nadzienia roladek ze schabu mogą być również pomidory suszone w paskach ze szpinakiem i kozim serem. Przed przygotowywaniem roladek ze schabu pamiętajcie o "rozbiciu" koteltów, tak by z łatwością zwinąć mięso i spiąć je wykałaczkami. 

Kroki postępowania

1
Schab kroimy na plasterki i rozbijamy.
Krok 1 - Roladki schabowe z pieczarkami i żółtym serem foto
2
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Krok 2 - Roladki schabowe z pieczarkami i żółtym serem foto
3
Jeżeli mamy duże plasterki sera żółtego to kroimy na pół, na każdy rozbity schab dajemy pół plasterka sera żółtego.
Krok 3 - Roladki schabowe z pieczarkami i żółtym serem foto
4
Na ser dajemy po łyżce pieczarek.
Krok 4 - Roladki schabowe z pieczarkami i żółtym serem foto
5
Zwijamy roladki.
Krok 5 - Roladki schabowe z pieczarkami i żółtym serem foto
6
Spinamy wykałaczkami.
Krok 6 - Roladki schabowe z pieczarkami i żółtym serem foto
7

Jajko roztrzepujemy, doprawiamy pieprzem i solą. Każdą roladkę obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w bułce tartej i podsmażamy z każdej strony.

Potem podsmażone roladki dajemy na formę, podlewamy tłuszczem i wodą i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

Krok 7 - Roladki schabowe z pieczarkami i żółtym serem foto
8
Roladki podajemy z dowolnymi dodatkami.
Krok 8 - Roladki schabowe z pieczarkami i żółtym serem foto

Roladki ze schabu to bardzo prosty sposób na pyszny obiad! Jeśli szykujecie wykwintny lub uroczysty obiad, taka forma podania schabu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom. Koniecznie sprawdźcie inne przepisy na przygotowanie schabu: 

Schab w sosie własnym

Bitki wieprzowe ze schabu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kardamonovy 05.03.2019 14:08
Piknie wyglądają :).
Margo1 03.01.2017 08:16
Przepyszne roladki, dzisiaj je robię
gosia56 15.10.2016 10:46
PYSZNE ROLADKI;)
anka1988 03.01.2015 23:00
Bardzo często takie robię, są smaczne!
Klausia 30.11.2014 19:01
pyszne roladki :)
Bernadeta1 13.10.2014 15:00
smaczne roladki
ppaulina 02.10.2014 11:43
Uwielbiam roladki z kazdym nadzieniem :)
Kejti 01.10.2014 23:40
Super obiad ,chętnie się poczęstuję :-)
Seba 01.10.2014 15:27
Bardzo dobre
jola91 01.10.2014 13:47
Super propozycja na obiadek
Futka 01.10.2014 13:11
Świetne roladki - pycha! :)
monika141 01.10.2014 11:51
pyszny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak