Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kluski śląskie

dynia 1 szt
ziemniaki 2-3 szt
mąka ziemniaczana
sól
tymianek

Żeberka z kapustą

żeberka wieprzowe 1,2-1,5 kg
kapusta kiszona 0,7-0,8 kg
kapusta biała 0,5 kg
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
cebula 1 szt
bulion warzywny 1 l
sól
Majeranek suszony Prymat
kminek Prymat
masło
czosnek 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 3-4 ziarna
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
chili

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście

Kroki postępowania

1
Obraną dynię pokrojoną w kawałki oraz 3 ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zmielić. Gładka masę dyniową podzielić na 4 części, usunąć 1 część, i w jego miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać tymianek i dobrze wymieszać u ugnieść jednolite ciasto.
Formować kluseczki z dziurką. Gotować w osolonej wodzie 0,5-1 minutę od wypłynięcia.
Krok 1 - Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście foto
2
Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą , pieprzem i suszonym majerankiem, po czym przesmażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.W dużym rondlu na rozgrzany olej wrzucić cebule pokrojone w kosteczkę i rozgniecione ząbki czosnku. Chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem i doprawiamy majerankiem. Kiedy cebula zmięknie, dokładamy masło, a potem kiszoną kapustę. Gdy kapusta chwilę się pogotuje, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze raz wymieszać. Na kapuście ułożyć podsmażone żeberka, a na nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe.
Krok 2 - Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście foto
3
Dolać bulionu, tak by żeberka były przykryte; posypać wszystko suszonym majerankiem, kminkiem i papryką chilli, przykryć i dusić przez ponad godzinę na nawet dwie:) Całość razem smakuje i prezentuje się wyśmienicie.
Krok 3 - Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 03.10.2014 00:09
ciekawy przepis, warto skorzystać
DorotaZ 02.10.2014 18:27
Dyniowe kluski śląskie - to mi się podoba:)
luna76 02.10.2014 16:56
pięknie wyglądają, lubię dynie na pewno by mi smakowały :)
Pani Domu 02.10.2014 12:45
bardzo ładne kluseczki
Ola1984 02.10.2014 09:40
Robię kopytka dyniowe, ale kluski śląskie z dynią muszą być równie smaczne. Świetny pomysł na pożywny obiad.
Wiktoria29 02.10.2014 09:06
ciekawa jestem smaku
gibli 02.10.2014 07:05
ciekawy pomysł, takich nie jadłam)
bhb8 01.10.2014 23:04
z chęcią bym spróbowała :)
Jadwiga/Jaga85 01.10.2014 22:34
Bardzo apetycznie!
Motorek 01.10.2014 21:48
Same pysznosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak