Przepis i sposób przygotowania na: POMIDORY FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM I PIECZARKAMI
PIECZARKI OBIERAMY I KROIMY W DROBNĄ KOSTECZKĘ, CEBULĘ RÓWNIEŻ KROIMY W KOSTKĘ. CEBULĘ I PIECZARKI DUSIMY NA PATELNI NA ŁYŻCE OLEJU, LEKKO SOLIMY ŻEBY WARZYWA PUŚCIŁY WODĘ. NA DRUGIEJ PATELNI ROZGRZEWAMY ŁYŻKĘ OLEJU, WYCISKAMY CZOSNEK, LEKKO PODSMAŻAMY I DOKŁADAMY MIĘSO. MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM, OSTRA PAPRYKĄ ORAZ ODROBINĄ PRZYPRAWY DO GYROSA. USMAŻONE MIĘSO PRZEKŁADAMY DO PATELNI Z PIECZARKAMI, DODAJEMY KONCENTRAT POMIDOROWY, MIESZAMY WSZYSTKO I ODSTAWIAMY DO OSTUDZENIA.
POMIDORY MYJEMY, ODCINAMY KOŃCÓWKĘ Z KORZONKIEM ORAZ WYDRĄŻAMY ŚRODEK (MOŻNA DODAĆ DO FARSZU). POMIDORY LEKKO SOLIMY I PIEPRZYMY. WYSTUDZONY FARSZ NAKŁADAMY DO POMIDORÓW. PLASTRAMI BOCZKU OWIJAMY POMIDORY (NAJLEPIEJ OWINĄĆ TAK ŻEBY LEKKO WYSTAWAŁY PONAD POMIDORA-JAJKO NIE BĘDZIE WYPŁYWAĆ), WBIJAMY JAJKO, NA KONIEC POSYPUJEMY STARTYM ŻÓŁTYM SEREM.
BLACHĘ DO PIECZENIA WYKŁADAMY FOLIĄ ALUMINIOWĄ, SMARUJEMY LEKKO MARGARYNĄ, UKŁADAMY POMIDORY. PIECZEMY W PIEKARNIKU W TEMP. 200 ST., DO MOMENTU ROZPUSZCZENIA SERA I ŚCIĘCIA SIĘ JAJKA.
UPIECZONE POMIDORY UKŁADAMY NA TALERZU NA LIŚCIACH SAŁATY, DEKORUJEMY LISTKAMI BAZYLII.
SMACZNEGO