Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żyrafa z bitą śmietaną i bananami.

5.0
(35)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 6 szt
mąka pszenna 1 szklanka
cukier drobny 7 łyżek
olej 50 ml
woda 100 ml
olejek cytrynowy 1 szt
kakao 3 łyżki

Nadzienie

śmietana 30% 600 ml
śmietan fix 3 szt
banan 3 szt
sok z cytryny 3 łyżki

Porada

Ciasto do wystygnięcia można zwinąć razem ze ściereczką :-)

Przepis i sposób przygotowania na: Żyrafa z bitą śmietaną i bananami.

Kroki postępowania

1
Żółtka ubić z 3 łyżkami cukru na puszystą masę.
Dodać wodę ,mąkę i olej.Dalej miksować do połączenia składników.
Białka ubić z 4 łyżkami cukru,dodać i wymieszać delikatnie łyżką.
Papier do pieczenia smarujemy olejem lub masłem i wykładamy nim blachę
35X40 cm..
4 łyżki ciasta wkładamy do woreczka.
Zawiązujemy i obcinamy jeden róg tak aby powstała mała dziurka :-)
Robimy na papierze zygzaki,tak jak na zdjęciu.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3 minuty.
Krok 1 - Żyrafa z bitą śmietaną i bananami. foto
2
Po 3 minutach wyjmujemy z piekarnika i chwilę czekamy aż przestygnie.
Krok 2 - Żyrafa z bitą śmietaną i bananami. foto
3
Do pozostałego ciasta dodajemy 3 łyżki kakao i dokładnie mieszamy.
Ciemne ciasto delikatnie wylewamy na podpieczony zygzak tak aby go nie uszkodzić i wyrównujemy.
Ponownie wkładamy do piekarnika na 12-15 minut.
Krok 3 - Żyrafa z bitą śmietaną i bananami. foto
4
Upieczone ciasto odwracamy na czystą blaszkę tak aby papier był u góry i zdejmujemy go.
Krok 4 - Żyrafa z bitą śmietaną i bananami. foto
5
Następnie ponownie przekładamy na papier, tak aby wzorek znalazł się na spodzie.
Krok 5 - Żyrafa z bitą śmietaną i bananami. foto
6
Rolujemy ciasto razem z papierem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 6 - Żyrafa z bitą śmietaną i bananami. foto
7
W tym czasie ubijamy śmietanę razem z śmietan fixem.
Banany skrapiamy sokiem z cytryny.
Kiedy ciasto wystygnie delikatnie rozwijamy,smarujemy śmietaną pozostawiając na dłuższych brzegach po 2 cm czystego ciasta.
Układamy banany.
Zwijamy delikatnie,owijamy folią i wkładamy na dwie godziny do lodówki.
Gotowe-smaczna,polecam :-)
Krok 7 - Żyrafa z bitą śmietaną i bananami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 30.07.2015 10:59
Bardzo fajne ciasto! Aż zachęca samo sobą.
norweska20 18.07.2015 11:24
super pomysł na ciasto :)
Ela15 18.03.2015 09:32
ładnie wygląda
adelajda 09.02.2015 10:13
Śliczne i smaczne ciacho
romanrafal
romanrafal 14.12.2014 09:55
bardzo apetyczne
caralajna 11.12.2014 21:21
nie mogę się napatrzeć :)
Futka 26.10.2014 12:09
Boska propozycja deserowa! :)
Konczi 10.10.2014 13:50
ale fantastyczni wgląda
Natalija 03.10.2014 15:47
bardzo pomysłowe :)
cris04 02.10.2014 20:30
Mnie równiez bardzo podoba sie ta rolada,myślę,że jest równie smaczna!
malaczarna23 02.10.2014 18:15
Swietny pomysl, musi byc pyszna
luna76 02.10.2014 16:50
pięknie wygląda :)
Jadwiga/Jaga85 02.10.2014 16:06
Bardzo fajny przepis!
Aannkaa82 02.10.2014 15:14
Świetny pomysł na ciasto :)
Mniam 02.10.2014 13:26
Jaka piękna żyrafa Ci wyszła! Fantastycznie wygląda.
krokus 02.10.2014 13:10
piękna roladka
wwwiolka 02.10.2014 12:26
Bardzo fajny przepis.
Seba 02.10.2014 12:23
pyszna żyrafka
IZABELA29 02.10.2014 11:45
świetnie ci wyszła
molanka 02.10.2014 10:47
wygląda imponująco
gosia56 02.10.2014 09:15
super pomysł
kloruś 02.10.2014 09:14
wygląda fantastycznie.... zapowiada się bardzo smacznie!
Wiktoria29 02.10.2014 09:04
łał ale super smacznie to wygląda
Stenka 02.10.2014 08:39
ciekawy przepis, pięknie wygląda
engie23 02.10.2014 08:31
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak