Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z twarogiem na słodko

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

twaróg 200 g
żółtko jajek 1 szt
cukier kryształ 3 łyzki
cukier z prwdziwą wanilią 1 łyżka
cukier kryształ 3 łyżki
śmietana 18 proc 1-2 łyżki

Ciasto

mąka tortowa 0,5 kg
woda letnia 0,25 l
jajko 1 szt
olej 2-3 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z twarogiem na słodko

Na blat przesiewamy mąkę. Zaś do naczynia bądź miski wlewamy 0,25 lita wody, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i 2-3 łyżki oleju. Roztrzepujemy widelcem. Powoli do mąki wlewamy ciasto i zaczynamy ugniatać - ja wszystko robię na początku widelcem.
Następnie ugniatamy dość mocno ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Aby mieć pewność, że jest dobre powinno się je przekroić i sprawdzić czy nie ma żadnych grudek i czy są już takie małe bąbelki powietrza.
Farsz:
Składniki na farsz połączyć z sobą widelcem (w zależności od twarogu i śmietany dodać jej więcej lub mniej).
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, wykrajmy krążki szklanką, na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy. Gotowe pierogi wrzucamy do wcześniej osolonej wody z oliwa i gotujemy do wypłynięcia.
Podawać jeszcze gorące, ja posypuję swoje kakao, ale można też podawać z cukrem lub śmietaną. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 12.10.2014 17:31
same pyszności
Kejti 05.10.2014 12:16
Pyszne pierożki,u mnie tez wczoraj na słodko,a dzisiaj ze szpinakiem :-)
krokus 02.10.2014 13:09
robie takie :) uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak