Przepis i sposób przygotowania na: Ciaasto biszkoptowe z musem brzoskwiniowym, kremem z mascarpone i ptasim mleczkiem
Kroki postępowania
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka.
Następnie dodać makę zmieszaną zproszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej tortownicy ( u mnie kwadratowa).
Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać.
Wyłożyc na jasne ciasto i delikatnie przemieszać.
Piec około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.
Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie cześci.
Odstawic do lekkiego stężenia.
W przpisie chodzi o taki domowy mus brzoskwiniowy, który nie jest tak słodki jak dżem (choć i tak musiałąm dodać troche soku z cytryny).
Został mi z ubiegłego roku i postanowiłam go wykorzystac do ciasta co okazało się dobrym pomysłem. Nie próbowałabym wykorzystywać dżemu brzoskwiniowego.
Do ciasta wykorzystałam domową marmoladę malinową.
Galaterkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawic do lekkiego stężenia.
Białka ubić na sztywno.
Z cukru i wody zagotować lukier - powinien sie lać ciagnącą nitką.
Gotującym się lukrem spażyć ubite białka i dalej ubijać aż do przestudzenia (naczynie z białkami wstawic do drugiego z zimną wodą.
Odstawić na kilka godzin do całkowitego stężenia.