Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z gwiazdkami i skórką cytrynową

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rosół

kurczak 1,5 kg
włoszczyzna 1 peczek
lubczyk świeży 3 gałązki
cebula biała 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
sól
skórka z cytryny 1 szt
natka pietruszki

gwiazdki

mąka pszenna 200 g
maślanka 200 g
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z gwiazdkami i skórką cytrynową

Kurczaka umyć, zalać wodą, zagotować i odszumować. Włoszczyznę obrać. Cebulę opalić nad palnikiem. marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i łyżeczkę soli dodać do kurczaka. Gotować na bardzo małym ogniu około 60 minut. Doprawić do smaku. Na ostatnie 5 minut gotowania dodać cieniutko obraną (bez białej skórki) skórkę cytrynową. Serwować z gwiazdkami i paseczkami skórki cytrynowej.
Gwiazdki: mąkę wymieszać z maślanką i szczyptą soli. Wyrobić ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wykrawać gwizdki. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Odcedzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak