Przepis i sposób przygotowania na: skandynawski chleb żytni
Do śruty dodać melasę i sól, rozpuścić.
Wymieszać śrutę (razem z wodą) z zakwasem żytnim.
Dodać słonecznik.
Dodawać partiami mąkę żytnią mieszając, do otrzymania gęstego ciasta.
Ciasto odstawić na 30-60 minut. Następnie intensywnie wyrabiać, żeby zawiązał się gluten.
Ciasto przełożyć do dużej formy keksowej wysmarowanej oliwą. Powierzchnię nasmarować oliwą. Można zrobić nacięcie, ale nie jest to konieczne.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum, gdy po 1-2 godzinach zwiększy objętość 2x, podwyższyć temperaturę do 180 stopni i piec 30-40 minut - do suchego patyczka i zrumienienia.
Chleb wyjąć z formy po upieczeniu, studzić na metalowych raszkach.
Smacznego.