Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

skandynawski chleb żytni

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 500 g
mąka żytnia pełnoziarnista 500 g
śruta żytnia (łamane ziarno) 250 g
melasa 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
słonecznik łuskany 50 g
oliwa o formy
woda 150-200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: skandynawski chleb żytni

Wieczorem śrutę żytnią zalać wodą, dodać łyżkę zakwasu, wymieszać i odstawić na całą noc. Większą ilość zakwasu też należy przygotować dzień wcześniej, w osobnym szklanym naczyniu mąkę żytnią z 2-3 łyżkami zakwasu zalać wodą (gęstość powinna być jak na placki) i odstawić na całą noc.
Do śruty dodać melasę i sól, rozpuścić.
Wymieszać śrutę (razem z wodą) z zakwasem żytnim.
Dodać słonecznik.
Dodawać partiami mąkę żytnią mieszając, do otrzymania gęstego ciasta.
Ciasto odstawić na 30-60 minut. Następnie intensywnie wyrabiać, żeby zawiązał się gluten.
Ciasto przełożyć do dużej formy keksowej wysmarowanej oliwą. Powierzchnię nasmarować oliwą. Można zrobić nacięcie, ale nie jest to konieczne.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum, gdy po 1-2 godzinach zwiększy objętość 2x, podwyższyć temperaturę do 180 stopni i piec 30-40 minut - do suchego patyczka i zrumienienia.
Chleb wyjąć z formy po upieczeniu, studzić na metalowych raszkach.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak