Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki bezglutenowe z wsadem jaglano - serowym
Kroki postępowania
100 g kaszy jaglanej gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła w proporcji: 1 część kaszy do 2 części wody.
Kiedy kasza się ugotuje, dodajemy do niej dwie spore łyżeczki oregano, mieszamy i przykrywamy aby całość "doszła".
Na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojone cebule.
Do miski dodajemy ser biały, który rozgniatamy widelcem.
Następnie do sera dodajemy kaszę jaglaną z oregano, podsmażoną cebulkę, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Do miski dodajemy gotowy mix mąki bezglutenowej*, sól, jajko i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto.
* Jeśli nie kupiliśmy gotowego mixu, możemy go przygotować sami, mieszając odpowiednie mąki i skrobie (mąkę pszenną bezglutenową, mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą oraz ziemniaczaną) w równych proporcjach.
Uformowane pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia.
Życzę smacznego! :)