Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z bakaliami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 25 dag
dżem porzeczkowy 6 łyżka
śmietana 30% 400 ml
bakalie 20 dag
truskawki 30 dag
konfitura 4 łyżka morelowa
cukier 4 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżka
likier truskawkowy 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z bakaliami

Kwadratową formę o wymiarach 24x24 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) wykładamy folią aluminiową.

Na dnie układamy warstwę herbatników, które smarujemy dżemem porzeczkowym. Od razu przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

1 czubatą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 80 ml wrzącej wody.

200 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 1 czubatą łyżkę cukru. 2 łyżki śmietany dodajemy do rozpuszczonej żelatyny, dokładnie mieszamy, aby wyrównać temperaturę. Śmietanę miksujemy jeszcze chwilę na wolnych obrotach, dodając do niej rozpuszczoną żelatynę.

Masę od razu wykładamy na herbatniki. Przykrywamy kolejną porcją ciastek, którą smarujemy konfiturą morelową.

Prażone orzechy i migdały drobno siekamy. Dodajemy pozostałe bakalie, zalewamy likierem, odstawiamy do 30 minut.

W 80 ml wrzącej wody rozpuszczamy kolejną czubatą łyżkę żelatyny.

Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając 1 czubatą łyżkę cukru. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki śmietany, mieszamy, a następnie wlewamy partiami do ubitej śmietany, mieszając dokładnie.

Śmietanę dodajemy do bakalii z likierem i dokładnie mieszamy. Gdy masa zacznie gęstnieć, wykładamy ją do formy, wkładamy do lodówki do stężenia.

Truskawki dokładnie płuczemy, usuwamy szypułki. Miksujemy na gładką masę z 2 czubatymi łyżkami cukru (jeśli używamy mrożone truskawki, po prostu odstawiamy je do rozmrożenia, a następnie miksujemy).

1 czubatą łyżkę żelatyny rozpuszamy w 100 ml wody. Dodajemy do zblendowanych truskawek, dokładnie mieszamy. Gdy truskawki zaczną zastygać, wykładamy je do formy. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 08.10.2014 20:25
nieziemskie ciacho, już dawno nie robiłam żadnych słodkości, aż nabrałam ochoty na zrobienie takiego ciasta.
2milutka 08.10.2014 19:13
wspaniale wyglada:)
ben-ka 08.10.2014 18:41
Mnie by bardzo smakowało.
ao_12 08.10.2014 17:48
rewelacyjnie wygląda :)
Renata22 08.10.2014 17:38
ma świetny wygląd!
agnieszka214 08.10.2014 16:38
bardzo pyszny pomysł
Helena63 08.10.2014 15:55
fajne ciasto ja aby było szybciej zrobię z mixem albo fixem do śmietany
mirosława4 08.10.2014 15:47
dziękuję :) poproszę kawałek
BernadettaP 08.10.2014 14:56
Częstujcie się śmiało :)
misia53 08.10.2014 14:02
Przepysznie wygląda
IwonaDD 08.10.2014 13:48
wspaniałe ciasto!
Czyki 08.10.2014 13:40
Tak cudowne ciasto i pyszna kawusia:)
Futka 08.10.2014 13:37
Wspaniałe ciasto! :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak