Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nietypowy kapuśniak, czyli ze słodkiej kapusty :)

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości schabowe 1 szt
kapusta biała 1/2 szt
ziemniaki 4-5 szt
marchew 1 szt
boczek wędzony 250 g
mąka pszenna 1 łyżka
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 ziarenka
Majeranek suszony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Nietypowy kapuśniak, czyli ze słodkiej kapusty :)

Kroki postępowania

1
Z kości przygotować wywar dodając ziele i liść laurowy.
Krok 1 - Nietypowy kapuśniak, czyli ze słodkiej kapusty :) foto
2
Do gotującego się wywaru dodać pokrojoną kapustę.
Krok 2 - Nietypowy kapuśniak, czyli ze słodkiej kapusty :) foto
3
Po ok. 5 min. dodać pokrojone ziemianki i marchewkę. Gotować do miękkości. Kość wyjąc z garnka, obrać mięso i dodać do zupy.
Krok 3 - Nietypowy kapuśniak, czyli ze słodkiej kapusty :) foto
4
Boczek pokroić w paski i usmażyć...
Krok 4 - Nietypowy kapuśniak, czyli ze słodkiej kapusty :) foto
5
...przełożyć do zupy, ale bez wytopionego tłuszczu.
Krok 5 - Nietypowy kapuśniak, czyli ze słodkiej kapusty :) foto
6
Do powstałego tłuszczu dodać mąkę i przygotować zasmażkę.
Krok 6 - Nietypowy kapuśniak, czyli ze słodkiej kapusty :) foto
7
Zupę doprawić do smaku i zgotować.
SMACZNEGO!
Krok 7 - Nietypowy kapuśniak, czyli ze słodkiej kapusty :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 13.10.2014 10:22
smaczna zupka
Wacław 09.10.2014 11:47
lubię zupy a ta jest pyszna :-)
kasiaw 09.10.2014 10:28
smaczna zupka
wyattearp 09.10.2014 09:57
a ja taki zjem -poproszę
Malinka 09.10.2014 09:40
@Habibi robiłam go po raz pierwszy...zawsze był z kiszonej kapusty, więc moi panowie sami stwierdzili, że jakiś dziwny, bo w ogóle nie jest kwaśny :)))))
Habibi 09.10.2014 08:48
A ja się nie zgodzę, że jest nietypowy ;) Po prostu można go nazwać sezonowym - pyszny jest szczególnie z młodej kapusty z dużą ilością koperku :) W niektórych rodzinach może mniej znany, ale u nas chętnie gotowany i zjadany :)
Janina 08.10.2014 21:05
Nietypowy i pyszny;)
fotoviderek 08.10.2014 21:03
Kapuśniak zawsze dobry, niezależnie od tego, z jakiej kapusty jest zrobiony :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak