Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie pierożki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 75 dag
wrzątek 400 ml
sól 1 szczypta

Farsz

ziemniaki 80 dag gotowane
ser biały 60 dag
cebula 2 duża
olej rzepakowy 4 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie pierożki

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle lub oleju rzepakowym, studzimy.

Ziemniaki i twaróg mielimy maszynką na drobnych oczkach. Dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy do smaku solą oraz sporą ilością czarnego pieprzu.



Do mąki dodajemy szczyptę soli.

Zalewamy wrzątkiem, mieszamy łyżką, a po chwili wyrabiamy energicznie elastyczne ciasto. Przykrywamy ciasto zwilżoną ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.

Kawałek ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy (pozostałe ciasto trzymamy pod ściereczką).

Szklanką wycinamy kółeczka i kolejno na środku każdego kółka kładziemy dużą łyżeczkę farszu, zginamy na pół i sklejamy dokładnie. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.

Pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną, wodę, i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia35 12.10.2014 18:35
uwielbiam je
monika141 12.10.2014 11:47
pyszne pierożki, cała moja rodzinka je bardzo lubi
Ola1984 12.10.2014 08:13
Oj, jak ja uwielbiam ruskie pierogi, jedne z moich ulubionych.
Róża1 11.10.2014 22:26
też poproszę o porcyjkę :-)
halina17 11.10.2014 22:03
Uwielbiam ruskie pierogi.
Malinka 11.10.2014 21:43
Zjadłabym podwójną porcję jak nic... :)
Kluska_87 11.10.2014 20:47
smakowite pierożki :)
irenka 11.10.2014 20:20
pychotka ,moje ulubione
Gracer 11.10.2014 20:09
apetycznie wyglądają
Jadwiga/Jaga85 11.10.2014 20:08
Moje ulubione!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak