Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie pierożki
Ziemniaki i twaróg mielimy maszynką na drobnych oczkach. Dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy do smaku solą oraz sporą ilością czarnego pieprzu.
Do mąki dodajemy szczyptę soli.
Zalewamy wrzątkiem, mieszamy łyżką, a po chwili wyrabiamy energicznie elastyczne ciasto. Przykrywamy ciasto zwilżoną ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
Kawałek ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy (pozostałe ciasto trzymamy pod ściereczką).
Szklanką wycinamy kółeczka i kolejno na środku każdego kółka kładziemy dużą łyżeczkę farszu, zginamy na pół i sklejamy dokładnie. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
Pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną, wodę, i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia.