Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony kurczak z musztardą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 ok. 2 kg sztuka
czosnek 4 ząbki
Przyprawa do mięs Prymat 2 czubate łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
olej 6 łyżek
Musztarda sarepska Prymat 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony kurczak z musztardą

Kroki postępowania

1
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przyprawy, zioła, musztardę i olej.
Krok 1 - Pieczony kurczak z musztardą foto
2
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Pieczony kurczak z musztardą foto
3
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą, odłożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Krok 3 - Pieczony kurczak z musztardą foto
4
Po tym czasie kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania piersiami do góry. Kurczaka piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Krok 4 - Pieczony kurczak z musztardą foto
5
Kurczaka odwrócić, piec dalej w tej samej temperaturze kolejną godzinę. Podczas drugiej godziny pieczenia mięso często polewać marynatą wymieszaną pól na pół z zimną wodą.
Krok 5 - Pieczony kurczak z musztardą foto
6
Po tym czasie kurczaka jeszcze raz odwrócić, polać resztą marynaty. Temperaturę zwiększyć do 220 stopni. Kurczaka piec dalej do zrumienienia skórki (ok. 15 minut). Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.
Krok 6 - Pieczony kurczak z musztardą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

inka2012 14.10.2014 14:20
apetycznie wygląda!
IwonaDD 14.10.2014 11:27
pyszne danie!!!
Mniam 14.10.2014 10:54
Ale mi zapachniało :) pyszny kurczak!
Czyki 14.10.2014 10:27
Przepyszny i ta marynata super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak