Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

kapusta kiszona 1/2 kg
grzyby suszone 10 dag
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 ziarna
kminek 2 łyżeczki
przyprawa uniwersalna 1/2 łyżki
oliwa
sól
pieprz

Ciasto

mleko 2,5 szkl
mąka 30 dag
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
olej do smażenia

Dodatkowo

jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
masło 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami

Kroki postępowania

2
Kapustę kiszoną drobno pokrój. Przełóż do garnka. Wlej 1 litr wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz przyprawę uniwersalną. Gotuj 15 minut. Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj do kapusty. Namoczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do kapusty. Gotuj na małym ogniu 40-45 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 1 - Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami foto
4
Do mleka dodaj sól, jajko oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj ciasto, aby nie było grudek.
Krok 2 - Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami foto
5
Na rozgrzanym oleju usmaż cienkie naleśniki.
Krok 3 - Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami foto
6
Na środek naleśników nałóż porcje farszu.
Krok 4 - Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami foto
7
Zwiń w krokiety. Maczaj w rozkłóconych jajkach i obtocz w bułce tartej. Smaż na rumiano na maśle.
Krok 5 - Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 05.10.2014 14:26
Lubię takie krokiety;)
Kuchenka 05.10.2014 12:48
super wygląda :)
Marta1986 05.10.2014 12:40
apetycznie wygląda
Lis 05.10.2014 12:10
Ekstra krokiety:)
halinah 05.10.2014 11:43
lubię takie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak