Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pleśniak

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
mąka pszenna 2 szklanka
jajko 4 szt
cukier puder 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
śliwki 500 g
cukier brązowy 2 łyżka
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pleśniak

Kroki postępowania

1
Śliwki umyć, pozbawić pestek, umieścić w rondelku i zasypać brązowym cukrem. Dusić do miękkości.
Krok 1 - pleśniak foto
2
Z żóltek, masła, mąki i cukru zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 3 części, do jednej z nich dodać kakao i ponownie szybko zagnieść. Wszystkie części schłodzic. Pierwszą jasną częścią ciasta wylepić tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć przestudzone nadzienie śliwkowe.
Krok 2 - pleśniak foto
3
Następnie ciasto kakaowe zetrzeć na tarce.
Krok 3 - pleśniak foto
4
Ubić pianę z białek, dodać ewentualnie 1,5 łyżki cukru pudru pod sam koniec ubijania. Pianę wyłożyć na kakaową warstwę.
Krok 4 - pleśniak foto
5
Trzecią, jasną część ciasta zetrzeć na tarce na pianę. Piec 50-60minut w 180C.
Krok 5 - pleśniak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 06.10.2014 15:23
bardzo lubię
agnieszka214 06.10.2014 15:20
ciasta to ja uwielbiam
Natalija 06.10.2014 14:48
lubię to ciasto, choć nie zawsze mi się udaje :)
Adamorek 06.10.2014 13:52
niezłe na deser
norweska20 06.10.2014 10:31
zawsze mile widziany
olkaaa 06.10.2014 09:03
bardzo lubię
Czyki 06.10.2014 07:21
Uwielbiam takie ciasteczka :)
gusia1000 06.10.2014 00:11
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak