Przepis i sposób przygotowania na: Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem
Kroki postępowania
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wodę i stopioną margarynę.
Dynię po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego pokroić w kostkę.
Wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę i dodać margarynę i dusić do miękkości.
Następnie jabłka po obraniu pokroić także w kostkę i dodać do miękkiej dyni.
Dusić do prawie całkowitego odparowania wody i rozpadnięcia się jabłek.
Na koniec wyłączyć ogień, wsypać galaretki
Zostawić do lekkiego stężenia.
Do garnka wlać połowę mleka, wsypać cukier puder i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać obie mąki i żółtka.
Gdy mleko się zagotuje szybko w lać mieszankę i energicznie mieszając gotować chwilę aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek.
Gotowy budyń szczelnie zakryć i wystudzić.
Do rondelka włożyć margarynę, dodać wszystkie składniki oprócz żelatyny i podgrzewać aż wszystko się połączy ciągle mieszając polewę.
Na koniec dodać żelatynę i mieszać polewę do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Polewę lekko schłodzić.
PRZEŁOŻENIE :
Po przekrojeniu biszkoptu jeden blat położyć w formie, w której piekł się biszkopt.
Nasączyć go np. sokiem z cytryny rozrobionym z wodą lub innym ulubionym ponczem.
Blaszkę wstawić do lodówki do ścięcia się masy.