Przepis i sposób przygotowania na: Lody kokos i migdał
Płatki migdałów rozdrabniamy w pojemniku blendera.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę białka, dodając pod koniec 2 łyżki syropu z agawy.
Żółtka ucieramy z kolejnymi 2 łyżkami syropu do chwili, aż zmienią kolor niemal na biały.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 2 łyżki syropu.
Do ubitych białek, ciągle miksując na średnich obrotach, dodajemy po łyżce żółtek.
Delikatnie mieszając masę, dodajemy po łyżce wiórków kokosowych i płatków migdałowych.
Gdy składniki ładnie się połączą, partiami dodajemy bitą śmietaną i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę syropu z agawy.
Masę przekładamy do płaskiego pojemnika i wkładamy do zamrażarki na minimum 3-4 godziny.