Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody kokos i migdał

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 200 ml
wiórki kokosowe 5 dag
płatki migdałowe 5 dag
jajko 3 sztuka
syrop z agawy

Porada

Jeśli lody długo się mroziły, należy je wyciągnąć co najmniej 15 minut przed nałożeniem.

Przepis i sposób przygotowania na: Lody kokos i migdał

Wiórki kokosowe miksujemy w młynku do kawy na gładki pyłek, uważając jednocześnie, aby nie powstało nam z nich masło.

Płatki migdałów rozdrabniamy w pojemniku blendera.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę białka, dodając pod koniec 2 łyżki syropu z agawy.

Żółtka ucieramy z kolejnymi 2 łyżkami syropu do chwili, aż zmienią kolor niemal na biały.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 2 łyżki syropu.

Do ubitych białek, ciągle miksując na średnich obrotach, dodajemy po łyżce żółtek.

Delikatnie mieszając masę, dodajemy po łyżce wiórków kokosowych i płatków migdałowych.

Gdy składniki ładnie się połączą, partiami dodajemy bitą śmietaną i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę syropu z agawy.

Masę przekładamy do płaskiego pojemnika i wkładamy do zamrażarki na minimum 3-4 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 15.02.2017 16:31
super lody
Kluska_87 20.10.2014 16:51
ciekawe połączenie smaków
Ola1984 20.10.2014 16:46
Mniam, choć sezon na lody się skończył z przyjemnością wcięłabym taką porcję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak