Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki jabłkowe - mięciutkie i wilgotne :)

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mleko 2% 1 szklanka
jajko 1 sztuka
margaryna 0,5 kostki
cukier 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
jabłka 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki jabłkowe - mięciutkie i wilgotne :)

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy pól kostki margaryny do pieczenia i po chwili wlewamy do niej mleko, mieszamy je razem i wybijemy do rondelka jajko. Zmieszane płynne składniki wlewamy do mieszaniny suchych składników i mieszamy. Kiedy wymieszamy dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wypełniamy foremki do muffinek do 3/4 wysokości i pieczemy około 15-20 minut. Trzeba pamiętać by jabłka pokroić w drobną kosteczkę, mają się wypiec jak marchewka w cieście marchewkowym :) Dzięki temu muffinki są na prawdę smaczne i wilgotne! Ja gdy piekę je tym sposobem nie używam żadnego kremu do nich, ponieważ są na tyle wilgotne, że go nie potrzebują, czasami ewentualnie smaruję górę babeczek dżemem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mały_łasuch 24.10.2014 15:20
Świetne :)
agnieszka214 24.10.2014 13:15
super smaczne dla dzieciacków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak