Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik z truskawkami na francuskim spodzie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ciasto francuskie 1 opak. duże
truskawki

masa

twaróg 300 g
żółtko jajek 1 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżeczki
cukier 1/3 szkl
biała czekolada 1 opak
jajko 2 szt
śmietana 30% 3 łyżki

Porada

Najlepiej smakuje, jak po upieczeniu ostygnie i wsadzi się go na pare godzin do lodówki. Przechowujemy do również w lodówce (chociaż u mnie nigdy już nie ma co przechowywać ;))

Przepis i sposób przygotowania na: sernik z truskawkami na francuskim spodzie

Ciasto francuskie wyłożyłam na blaszkę, zagięłam rogi tak by potem można było wyłożyć na spód masę serową. Wyłożyłam na wierzch papier do pieczenia i wysypałam ryż. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15-20 minut. Ciasto po wyjęciu nie powinno być surowe. Zdjęłam papier i ryż z wierzchu.

Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej.
Masa:
Twaróg zmiksowałam. Ciągle miksując dodawałam po kolei mąkę, cukier, śmietanę, żółtko i po jednym jajku a na koniec rozpuszczoną ale przestudzoną czekoladę. Między dodaniem kolejnego składnika ciasto miksowałam jakieś 30 sekund.
Masę wylałam na upieczony spód.

Truskawki-miałam mrożone-rozmroziłam, odsączyłam i wyłożyłam na twaróg. Dołożyłam resztki ciasta francuskiego. Całość piekłam w 200 stopniach jakieś 10 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni i piekłam jakieś 40 minut, aż środek ciasta był ścięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 26.10.2014 09:12
mam ochotę na niego
mirosława4 25.10.2014 16:53
zapewne był smaczny
marcia7 25.10.2014 15:57
piękna sprawa
bhb8 25.10.2014 15:38
zapowiada się smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak