Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak nadziewany kaszą i śliwkami

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 0k 1,8 kg
kasza gryczana 1 szklanka
suszone śliwki kalifornijskie 12 dag
olej
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki mały pęczek
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
tymianek 3/4 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 3/4 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
dekoracja

Porada

Wbrew pozorom jest to szybkie w przygotowaniu danie. Kurczak jest niezwykle aromatyczny. Zawarta w nim kasza przechodzi przyprawami i zyskuje na smaku. Śliwki natomiast dyskretnie nadają słodyczy potrawie.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak nadziewany kaszą i śliwkami

Kroki postępowania

1
Kurczaka myjemy i osuszamy.
Osuszonego układamy na desce piersiami do dołu i za pomocą ostrego noża nacinamy jego skórę wzdłuż kręgosłupa. Luzujemy kurczaka usuwając korpus.

Gotowego kurczaka rozkładamy na płasko. Przyprawiamy mięso dowolnymi przyprawami. Ja użyłam soli, pieprzu, papryki, majeranku i tymianku. Tak przygotowane odstawiamy do chłodu na około 1-2 godziny.
Między czasie przygotowujemy nadzienie.
Krok 1 - Kurczak nadziewany kaszą i śliwkami foto
2
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody. Dodajemy do niej liście laurowe , sól do smaku, łyżkę oleju i zagotowujemy. Do ciepłej wody wsypujemy kaszę. Gotujemy całość do momentu jak kasza wchłonie wodę (co jakiś czas kaszę mieszamy, zwłaszcza pod koniec gotowania). Następnie garnek przykrywamy pokrywką, zdejmujemy z ognia, zawijamy w ręcznik i odstawiamy na około 15 minut by kasza „doszła”.
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie ugotowaną kaszę.
Krok 2 - Kurczak nadziewany kaszą i śliwkami foto
3
. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śliwki.
Krok 3 - Kurczak nadziewany kaszą i śliwkami foto
4
Gotowym, lekko przestudzonym farszem napełniamy kurczaka (wykładamy na środek rozłożonego mięsa)
Krok 4 - Kurczak nadziewany kaszą i śliwkami foto
5
Dokładnie zszywamy. Dodatkowo związujemy nóżki.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Gotowego kurczaka układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu piersiami do góry. Wierzch smarujemy olejem i oprószamy pieprzem i solą.
Kurczaka wstawiamy do piekarnika i pieczmy około 1,5 godziny.
Krok 5 - Kurczak nadziewany kaszą i śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 28.11.2014 08:52
bardzo smaczny ten kurczak
gusia1000 27.10.2014 20:31
Fajne mięsiwo.
Ola1984 26.10.2014 11:41
Świetne połączenie smaków :)
IZABELA29 26.10.2014 10:59
ale rarytaski
Beatris 26.10.2014 09:30
Wyśmienicie przygotowany kurczaczek:)
magdziorka6 26.10.2014 09:11
smakowity kurczak
malaczarna23 26.10.2014 08:55
No, takie miesko to ja rozumiem:) i poprosze kawaleczek
Anna133 26.10.2014 07:59
pięknie podane i na pewno smaczne
monika141 26.10.2014 07:52
pyszny obiad z takim kurczaczkiem
cukiereczek 26.10.2014 06:20
pięknie podany,apetyczny
Ania321 26.10.2014 02:16
bardzo apetyczne danie :)
IKrakowianka 25.10.2014 23:13
doskonały obiad
Renataj 25.10.2014 21:16
Bardzo apetycznie wygląda, aż ślinka cieknie:)
teresa18 25.10.2014 20:00
Coś pysznego:-)
aginaa 25.10.2014 19:15
ale wspaniale wyglada
jasiek 25.10.2014 19:02
super farsz
Katarzyna59 25.10.2014 18:21
bardzo apetyczny
norweska20 25.10.2014 18:21
na takiego kuraka to ja się pisze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak