Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z dynią na zimę

5.0
(82)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Sałatka z dynią, marchewką, cebulą i papryką na zimę w słoikach. Lekko pikantna, idealna do mięs.

Składniki:

Lista składników

dynia 1 kg
papryka czerwona 2 szt
marchew 0,5 kg
cebula 2 szt duże

zalewa

ocet 10 % 0,5 szklanki
olej 0,5 szklanki
cukier 4 łyżki
sól 1 kopiasta łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
woda 0,5 szklanki

Porada

Szczyptę chili w zalewie możemy zastąpić małą ostrą papryczką dodaną do warzyw.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z dynią na zimę

A gdyby tak zatrzymać smak dyni na dłużej? To możliwe dzięki tej sałatce z dyni na zimę! Doskonale komponuje się z mięsem, więc stanowi świetny dodatek do obiadu. A fani tego pomarańczowego warzywa, mogą wyjadać ją widelcem prosto ze słoika. Sprawdźcie ten przepis na dynię!

Kroki postępowania

1
Dynię /1 kg miąższu/ i marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Paprykę i cebulę kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i mieszamy.
Krok 1 - Sałatka z dynią na zimę foto
2

Z wody, octu, oleju, cukru, soli i chili zagotowujemy zalewę. Gorącą wlewamy do warzyw i mieszamy. Sałatkę odstawiamy na 4 godziny od czasu do czasu mieszając.

Krok 2 - Sałatka z dynią na zimę foto
3
Następnie przekładamy w słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy: małe słoiki /250 ml/- 20 min a większe ok. 30 min. - warzywa powinny w czasie tak długiej pasteryzacji zmięknąć.
Krok 3 - Sałatka z dynią na zimę foto

Czy smakiem dyni możemy cieszyć się tylko jesienią? Na szczęście nie! Dzięki przetworom z dyni, możemy cieszyć się smakiem tego aromatycznego warzywa przez cały rok. Sprawdźcie najlepsze przepisy na przetwory z dyni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzyna_grebosz 16.10.2023 23:14
W przeciwieństwie do pozostałych komentarzy , które nie mówią nic o tym ,że ktoś ją wykonał, to ja robię tę sałatkę po raz drugi. Polecam- bardzo dobra- aczkolwiek pewnie dużo zależy od gatunku dyni. Polecam dynię Lunga di Napoli lub dynię piżmową, bo te już wypróbowałam. Przepis jest prosty i tani a smak bardzo dobry. Z pośród wielu innych sałatek, które robię co roku- ta jest moją ulubioną, bo smakuje jak surówka :) Nawiasem mówiąc, to nie rozumiem komentarzy w stylu- ,,pewnie pyszna'', ,, fajny pomysł'' i inne w tym stylu-to nie jest opinia, bo przecież w komentarzu chodzi o wyrażenie zdania chyba?
Lis 15.10.2014 10:58
nie jadłam takiej ale chyba będę musiała spróbować:)
olkaaa 15.10.2014 10:11
muszę spróbować
Futka 15.10.2014 10:00
Świetny pomysł na zimową sałatkę :)
ben-ka 15.10.2014 09:44
Chyba się skuszę i zrobię:)
halinah 15.10.2014 09:26
takiej nigdy nie jadłam
Magula 15.10.2014 07:37
nigdy takiej nie robiłam, ciekawa jestem jak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak