Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na bulionie z jelenia
Namoczone wcześniej grzyby ,gotujemy ,wyławiamy i studzimy. Płynu nie wylewamy. Kapustę kroimy i gotujemy w wodzie po grzybach dodając liść laurowy ,jałowiec i pokrojone w paski grzyby. Lekko oprószamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości kapusty. W razie potrzeby dolewamy wodę. Po ugotowaniu osączamy z nadmiaru płynu ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Od całości odlewamy 1,2 l bulionu ,dodajemy pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki, kapustę ,boczek pokrojony w paski ,kiełbasę w plasterki i gotujemy całość do miękkości kapusty.
Cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy i dodajemy łyżkę mąki. Dolewamy odrobinę bulionu ,mieszamy i dodajemy do całości. Zagotowujemy.