Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarkowa zupa-krem z grzankami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 7-8
ryż 1 torebka
marchew 1
serek topiony 50 gram ziołowego
masło 2-3 łyżki
tymianek 2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Bulion grzybowy 1 kostka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 płaska łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 pęczek
curry szczypta
śmietana 30% 100 ml
sól do smaku
grzanki

Porada

Grzanki można przechowywać w pojemniku jeśli nam zostaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkowa zupa-krem z grzankami

Kroki postępowania

1
Pieczarki myjemy, kroimy w pół plasterki. Obsypujemy tymiankiem i majerankiem. Dusimy pod przykryciem na rozgrzanym maśle do odparowania wody (co jakiś czas mieszając).
Krok 1 - Pieczarkowa zupa-krem z grzankami foto
2
Dolewamy 2-3 łyżki wrzątku, dodajemy serek topiony i rozpuszczamy tworząc sos pieczarkowy.
Krok 2 - Pieczarkowa zupa-krem z grzankami foto
3
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Do garnka wlewamy około 2 litry wody, zagotowujemy wraz z bulionem grzybowym. Wrzucamy marchewkę, gotujemy do miękkości (około 10 minut).
Krok 3 - Pieczarkowa zupa-krem z grzankami foto
4
Dodajemy pieczarki z patelni i ugotowany ryż (można zostawić odrobinę do dekoracji). Przyprawiamy.
Na koniec wlewamy śmietankę i dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Wyłączamy gaz. Gotową zupę miksujemy blenderem na krem.
GRZANKI: lekko czerstwy chleb kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami (u mnie tymianek i zioła prowansalskie), rozkładamy na blaszce i podpiekamy 10-15 minut w około 200 stopniach, studzimy.
Krok 4 - Pieczarkowa zupa-krem z grzankami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 18.10.2014 13:37
Dla mnie też :) ale po raz pierwszy zmiksowałam zupę na krem, a warto było to zrobić :)
Zdzisław 15.10.2014 18:38
taka zupa to dla mnie przysmak
Ewelina1991 15.10.2014 15:54
smaczna zupka
Wafelek2601 15.10.2014 15:21
Aż chce się jeść

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak