Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z kapusty kiszonej z boczkiem i kiełbasą

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
łopatka bez kości 1/2 kg
kiełbasa 40 dag
boczek wędzony 25 dag
cebula 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Owoc jałowca cały Prymat 3 ziarna
kminek 0,5 łyżki
przyprawa uniwersalna 1,5 łyżki
kwiatostan kopru 2 gałązki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
mąka 1,5 łyżki
masło 1,5 łyżki
sól
pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kapusty kiszonej z boczkiem i kiełbasą

Kroki postępowania

1
Łopatkę kroję na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną razem z mięsem przekładam do garnka.
Krok 1 - Bigos z kapusty kiszonej z boczkiem i kiełbasą foto
2
Zalewam wodą. Dodaję kwiat kopru oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, kminek, przyprawę uniwersalną). Gotuję na małym ogniu godzinę. Cebulę kroję w drobną kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do kapusty.
Krok 2 - Bigos z kapusty kiszonej z boczkiem i kiełbasą foto
3
Boczek kroję w kostkę, a kiełbasę w półplasterki.
Krok 3 - Bigos z kapusty kiszonej z boczkiem i kiełbasą foto
4
Podsmażam na oliwie.
Krok 4 - Bigos z kapusty kiszonej z boczkiem i kiełbasą foto
5
Dodaję do kapusty. Gotuję 45 minut. Z mąki i masła przygotowuję zasmażkę. Dodaję do kapusty razem z koncentratem pomidorowym. Gotuję jeszcze 15 minut. Bigos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z pieczywem.
Krok 5 - Bigos z kapusty kiszonej z boczkiem i kiełbasą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marti 18.01.2024 19:33
Czy zamiast koncentratu może być Passata?
ben-ka 16.10.2014 14:21
Zjadłabym,bo bardzo dawno nie gotowałam bigosu.
Konczi 15.10.2014 17:05
Uwielbiam taki bigosik ... :) Pysznie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak