Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biedroneczka Urszulki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na biszkopt w misce metalowej lub żaroodpornej półkolisty

jajko 2 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 0,5 łyżki
proszek do pieczenia 1 szczypta
cukier 1 łyżka

dodatkowo

krem orzechowy 3 łyżki

krem maślany do posmarowania wierzchu biszkopta

masło 82% 2 łyżki
cukier puder 2-3 łyżki

gotowa masa cukrowa

masa ckrowa czerwona 200 gram
masa cukrowa czara 100 gram
masa cukrowa biała i niebieska na oczy 2 kulki

Porada

Nie nakładaj masy cukrowej na masę śmietanową ponieważ rozpłynie się jak lody.

Przepis i sposób przygotowania na: Biedroneczka Urszulki

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je do metalowej lub żaroodpornej miseczki aby wyszła nam kopuła biedronki . Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 15-20 min.
Krok 1 - Biedroneczka  Urszulki foto
2
Po wystudzeniu wyjąć z miski biszkopt. Przekrawamy na pół.
Krok 2 - Biedroneczka  Urszulki foto
3
Na biszkopt kładziemy krem czekoladowy lekko podgrzany ,aby nam się ładnie rozprowadzał. Przykrywamy biszkoptem i na wierzchu smarujemy kremem maślanym. Masło ubij z cukrem pudrem. Posmaruj nim wierzch tortu. Wstaw na chwilę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
Krok 3 - Biedroneczka  Urszulki foto
4
Czerwoną masę cukrową rozwałkować.
Krok 4 - Biedroneczka  Urszulki foto
5
Następnie obłożyć nią nasz torcik i dokładnie wygładzić na wierzchu ,aby nie było zagnieceń. Nadmiar masy na dole odciąć nożykiem.
Krok 5 - Biedroneczka  Urszulki foto
6
Rozwałkować czarną masę cukrową.
Krok 6 - Biedroneczka  Urszulki foto
7
Za pomocą metalowej końcówki od dekorowania kremu wycinamy niewielkie kółeczka,które posłużą nam za kropeczki biedronki.
Krok 7 - Biedroneczka  Urszulki foto
8
Nakładamy na torcika kropki biedroneczki.
Krok 8 - Biedroneczka  Urszulki foto
9
Z czarnej masy robimy większą kulkę aby zrobić głowę. Następnie zrób dwie małe białe kuleczki jako oczka.
Krok 9 - Biedroneczka  Urszulki foto
10
Umieść jeszcze dwie maleńkie niebieskie kuleczki na białe oczka.
Krok 10 - Biedroneczka  Urszulki foto
11
Zrób z czarnej masy cienki wałeczek i połóż go na środku biedronki przez jej długość, zrób jeszcze nóżki i czułka.
I gotowe.
Krok 11 - Biedroneczka  Urszulki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 06.11.2014 17:43
Bardzo dziękuję :) Tą biedroneczkę sama przygotowała moja 5-letnia córeczka :)
caralajna 03.11.2014 18:46
śliczna biedroneczka
Marta Ryżek-Kalkowska 22.10.2014 19:18
Dziękuję :) Ten torcik zrobiła sama moja 5-letnia córeczka Urszulka :)
Stenka 20.10.2014 21:49
pięknie wygląda
Marta Ryżek-Kalkowska 20.10.2014 09:22
Bardzo dziękuję :)
wyattearp 18.10.2014 20:24
super biedronka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak