Przepis i sposób przygotowania na: Tort SpongeBob
Kroki postępowania
Biszkopt: Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę zetrzyj na tarce i podziel na 3 porcję-jedna porcję dodaj do masy jajecznej. Mąkę z proszkiem przesiej przez sitko ,dodaj do białek i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160-180 st.C około 25-30 min.
Odlej 1 szklankę zimnego mleka ,a resztę zagotuj z cukrami. Wlej tą jedną szklankę mleka do miseczki i wymieszaj żółtka, mąki oraz budynie. Gdy mleko się zagotuje wlej mieszankę budyniową i mieszaj ,aby budyń się nie przypalił. Gotowy budyń przełóż do miski i przykryj woreczkiem foliowym tak aby dotykał budyń. W taki sposób unikniesz zbędnego kożucha. Studzimy.Masło lub margarynę zmiksuj i stopniowo dodaj ostudzony budyń. Dodaj 2 łyżki kakao.
Do przygotowanego kremu dodaj jeszcze krem czekoladowy Nutella.
Gdy juz mamy tort ukończony dorabiamy pozostałe elementy nogi i ręce.