Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane-nadziewane ziemniaki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
grzyby suszone 1/3 szklanki
cebula biała 1 szt
jajko 1 szt.
śmietana 1/3 szklanki
masło 2 łyżki
ser żółty 2 plastry
mąka pszenna 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane-nadziewane ziemniaki

Kroki postępowania

1
Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, a wywar odstawić.
Krok 1 - Zapiekane-nadziewane ziemniaki foto
2
Ziemniaki obrać, wydrążyć i podgotować około 10 minut na wolnym ogniu wraz z wydrążonymi środkami ziemniaków.
Krok 2 - Zapiekane-nadziewane ziemniaki foto
3
Grzyby z cebulą przysmażyć na maśle i zmielić z jedną łyżką wydrążonych ziemniaków, przyprawami i jajem.
Krok 3 - Zapiekane-nadziewane ziemniaki foto
4
Całość wymieszać i nałożyć do tychże wydrążonych ziemniaków. Następnie przenieść do rondelka, podlać wywarem grzybowym, udusić do miękkości, a pod koniec zaprawić mąką ze śmietaną i ozdobić żółtym serem.
Krok 4 - Zapiekane-nadziewane ziemniaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna20 30.10.2014 13:28
super pomysł :)
zabcia117 30.10.2014 06:54
Bardzo ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak