Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z foremki
Kroki postępowania
Gdy rozczyn jest wyrośnięty mieszam go w misce z pozostałymi składnikami i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie jeszcze przez chwilę ciasto wyrabiam, a następnie dzielę je na trzy części. Formuję z nich trzy wałeczki jednakowej długości.
Oba końce chałki podwijam pod jej spód i przenoszę ją do keksówki o wymiarach 36x10 wysmarowanej masłem. Ciasto nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia.
Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Gdyby chałka zbyt mocno przypiekała się od góry można ją nakryć arkuszem papieru do pieczenia.
*poza sezonem chałkę robię z mrożonego puree z dyni, które wcześniej rozmrażam