Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cukiniowo-groszkowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1/2 sztuki
czosnek 3 ząbki
papryczka chili 1 sztuka
marchewki 2 sztuki
seler korzeniowy 80 g
por 80 g
ziemniaki 30 dkg
olej do smażenia
zielony groszek mrożony 2 szklanki
bulion drobiowy 3 l
cukinia 1 sztuka
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cukiniowo-groszkowa

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek).
Krok 1 - Zupa cukiniowo-groszkowa foto
2
Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por dokładnie oczyścić, drobno pokroić.
Krok 2 - Zupa cukiniowo-groszkowa foto
3
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Krok 3 - Zupa cukiniowo-groszkowa foto
4
W garnku rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę.
Krok 4 - Zupa cukiniowo-groszkowa foto
5
Do tego dodać marchewkę, seler i por. Podsmażać razem kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 5 - Zupa cukiniowo-groszkowa foto
6
Dodać ziemniaki i groszek.
Krok 6 - Zupa cukiniowo-groszkowa foto
7
Wymieszać, wlać bulion i zagotować. Gotować ok. 15 minut.
Krok 7 - Zupa cukiniowo-groszkowa foto
8
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 8 - Zupa cukiniowo-groszkowa foto
9
Cukinię dodać do gotującej się zupy.
Krok 9 - Zupa cukiniowo-groszkowa foto
10
Gotować dalej do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną.
Krok 10 - Zupa cukiniowo-groszkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 31.10.2014 12:28
jaka pyszna zupka i do tego zdrowa
Sroczka 31.10.2014 11:02
Z chęcią zjadłabym taką zupkę.
gosia56 31.10.2014 10:55
na pewno pyszna zupa;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak