Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczony topinambur z kaszą jaglaną i jarmużem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

topinambur 500 g
kasza jaglana 3/4 szklanki
jarmuż 20 liści
oliwa 3 łyżki
ząbki czosnku 3
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
woda 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: pieczony topinambur z kaszą jaglaną i jarmużem

Do wrzącej wody wsypać kaszę, posolić i gotować na małym ogniu aż cała woda wyparuje.
Topinambur umyć i oskrobać. W magazynie Kuchnia z tego miesiąca jest napisane że nie trzeba obierać, ale wtedy skórka jest twardawa, lepiej oskrobać.
Topinambur polać i obtoczyć w oliwie na naczyniu żaroodpornym, posolić, piec około 20 minut w 190 stopniach. Czasem zamieszać w trakcie pieczenia.
Wyjąć naczynie czy formę, dosypać kaszę jaglaną oraz rozgnieciony czosnek i zapiekać jeszcze 10 minut.
Jarmuż umyć, wyciąć twarde łodyżki i łyka, podrzeć na kawałki. Blanszować 3 minuty na parze.
Naczynie wyjąć z piekarnika, dodać jarmuż, wymieszać i podawać na talerze.
Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 04.11.2014 22:18
chętnie bym zjadła taki obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak